Typowe racuchy smaży się z jabłkami i na te właśnie - babcine racuchy Was zapraszam.
W moim domu mama robiła racuchy bardzo często, było to jedno z najbardziej lubianych przeze mnie smakołyków.
Dobre na deser po obiedzie, drugie śniadanie czy kolacje, mogłam jeść je o każdej porze, i mimo, że teraz staram się odżywiać zdrowiej i na kolacje wybieram raczej lekkie koktajle to od czasu do czasu bywają takie dni jak dziś - gdy "chodzi za mną" smak racuchów, musiałam koniecznie marzenia zamienić w czyn i powrócić do starego sprawdzonego przepisu, mam więc kolację i jutrzejsze śniadanie z głowy ;)
Składniki :
- 2 szkl. mąki
- 2 szkl. mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 duże jabłka
- olej do smażenia
Wykonanie :
Mąkę, mleko, jajka, cukier waniliowy oraz zwykły, proszek do pieczenia wrzucamy do miski i mieszamy, aby powstała jednolita masa.
Ciasto ma być gęste, nadal jednak lejące.
Jabłka obieramy ze skóry, kroimy na cienkie plastry, zanurzamy po jabłku i kładziemy na gorący tłuszcz.
Smażymy z obydwu stron, aż będą złociste.
Tłuszcz musi mieć odpowiednią temperaturę, by placki nie były surowe ani spalone,
kładziemy tylko na gorący.
Posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
Smacznego !
XoXo Wasza Gonia ♥
Uwielbiam<3
OdpowiedzUsuńmniammm, ja trę jabłka na grubych oczkach tarki
OdpowiedzUsuńTeż pyszne wychodzą, jabłka są wszędzie :) ale ja chyba za leniwsza jestem ;)
UsuńNigdy nie robilam racuchów na mleku zawsze robię z kwaśną śmietaną.Musze wypróbować Twoj przepis:)
OdpowiedzUsuńA ja jeszcze nie robiłam z kwaśna śmietana ☺ ciekawa jestem.
UsuńLadne talerzyki, lubie porcelane
OdpowiedzUsuń