Jeśli tak, zachęcam do wypróbowania przepisu na makaron z grzybami i szczypiorkiem, ten przepis zdecydowanie odmienił moje spostrzeżenia na temat gotowania, robi się niesamowicie krótko a smakuje jak wysoko gwiazdkowe danie w najlepszej restauracji.
Muszę przyznać, że znika równie szybko jak powstaje :)
- 200g. dowolnego makaronu (u mnie spaghetti)
- 200g. pieczarek, kurek lub innych grzybów
- 1,5 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 1,5 łyżki szczypiorku
- 0,5 szklanki śmietany kremówki 30%
- 2 żółtka
- sól i świeżo mielony pieprz
Wykonanie :
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Grzyby oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki (w zależności od tego jak duże są te grzyby).
W miseczce łączymy śmietanę, żółtka, odrobinę soli i pieprzu.
Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, wrzucamy przygotowane grzyby i podsmażamy ok.5-7 minut aż grzyby będą lekko zrumienione i miękkie.
Dodajemy ugotowany, odcedzony makaron - mieszamy, następnie zdejmujemy patelnie z ognia i wlewamy przygotowany sos. Całość szybko i energicznie mieszamy do momentu aż sos ładnie zgęstnieje.
Posypujemy szczypiorkiem i gotowe !
Smacznego :)
Jeśli wolicie filmik, zapraszam na youtube :
XoXo Wasza Gonia ♥
Muszę spróbować tego przepisu, bo wyglada zachęcająco ten makaron 🙌🏻❤️
OdpowiedzUsuńZdecydowanie polecam :)
Usuńsmacznie wygląda, uwielbiam makaron w każdej postaci . szczególnie jednak ze szpinakiem, na zielono
OdpowiedzUsuńUwielbiam tak robiony makaron. Zazwyczaj robię w sezonie z kurkami, prawdziwkami lub podgrzybkami ;)
OdpowiedzUsuńZ kurkami moje marzenie :) pychota !
Usuń