Dziś dla tych co jeszcze nie zrobili - świąteczny makowiec,zdecydowanie należę do miłośniczek makowców :) moim ulubieńcem jest mazurek makowy - wymiata ! kto nie zna zapraszam do zapoznania się z przepisem : Mazurek makowy - świąteczny,a dziś kolejna odsłona maku :)
Strucla makowa - przepis :
- ok. 500–550 g mąki
- 7 g drożdży instant lub 15 g świeżych
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 220 ml mleka (niepełna szklanka)
- 2 jajka
- 60 g masła
- 1 jajko do smarowania ciasta
Składniki na nadzienie do makowca :
- ok. 700 g masy makowej
- 2 białka
Dodatkowo – lukier :
Wykonanie :- szklanka cukru pudru
- 1,5–2 łyżki wody zmieszanej z sokiem cytrynowym
Drożdże świeże rozpuszczam w mleku, a suszone nie wymagają roztopienia. Wszystkie składniki wrzucam do miski (masło powinno być roztopione, składniki w temperaturze pokojowej).
Ciasto wyrabiam, aż będzie elastyczne. Wkładam do miski i zostawiam, by wyrastało przez godzinę, aż podwoi swoją objętość.
(Wczoraj formy keksowej brakło,użyłam zwykłej przedzieliłam całość,jednak lepiej ciasto po upieczeniu wyglądać będzie w mniejszej keksówce,jest także mniejsze prawdopodobieństwo,że Wam popęka).
Wyrośnięte ciasto smaruję rozkłóconym jajkiem i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piekę ok. 35–40 minut do suchego patyczka. Po ostudzeniu polewam przygotowanym lukrem, dekoruję według uznania, kroję ostrym nożem. Smacznego.
XoXo Wasza Gonia ♥
Wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt życzę! :)
Apetycznie wygląda. Lubię ozdabiać wypieki tymi śnieżynkami. ;]
OdpowiedzUsuń