Obserwatorzy

wtorek, 23 grudnia 2014

Strucla makowa - przepis

Witajcie :*
Dziś dla tych co jeszcze nie zrobili - świąteczny makowiec,zdecydowanie należę do miłośniczek makowców :) moim ulubieńcem jest mazurek makowy - wymiata ! kto nie zna zapraszam do zapoznania się z przepisem : Mazurek makowy - świąteczny,a dziś kolejna odsłona maku :)

Strucla makowa - przepis :


Składniki na drożdżowe ciasto na struclę :
  • ok. 500–550 g mąki
  • 7 g drożdży instant lub 15 g świeżych
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 220 ml mleka (niepełna szklanka)
  • 2 jajka
  • 60 g masła
  • 1 jajko do smarowania ciasta


Składniki na nadzienie do makowca :

  • ok. 700 g masy makowej
  • 2 białka

Dodatkowo – lukier :
  • szklanka cukru pudru
  • 1,5–2 łyżki wody zmieszanej z sokiem cytrynowym

Wykonanie :
Drożdże świeże rozpuszczam w mleku, a suszone nie wymagają roztopienia. Wszystkie składniki wrzucam do miski (masło powinno być roztopione, składniki w temperaturze pokojowej).

Ciasto wyrabiam, aż będzie elastyczne. Wkładam do miski i zostawiam, by wyrastało przez godzinę, aż podwoi swoją objętość.


Wyrośnięte ciasto dzielę na dwie części (będą dwa makowce).


Wałkuję na prostokąt dłuższy niż szerszy (przed wałkowaniem podsypcie blat mąką). Makową masę mieszam z dwoma białkami ubitymi na sztywną pianę. I taką masę rozprowadzam na cieście dość cienko. Roluję. Łączeniem kładę na spodzie, a boki zlepiam i wkładam pod spód.


Wkładam ciasto do formy najlepiej keksowej (z porcji wychodzą 2 ciasta pasujące do formy 25–28 cm). Zostawiam do wyrastania na ok. 30 minut, aż ciasto będzie miało wyraźną kopułkę.
(Wczoraj formy keksowej brakło,użyłam zwykłej przedzieliłam całość,jednak lepiej ciasto po upieczeniu wyglądać będzie w mniejszej keksówce,jest także mniejsze prawdopodobieństwo,że Wam popęka).

Wyrośnięte ciasto smaruję rozkłóconym jajkiem i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piekę ok. 35–40 minut do suchego patyczka. Po ostudzeniu polewam przygotowanym lukrem, dekoruję według uznania, kroję ostrym nożem. Smacznego.


XoXo Wasza Gonia  

4 komentarze:

  1. nice blog!


    http://kissthestarsblog.blogspot.ro/

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie wygląda. Lubię ozdabiać wypieki tymi śnieżynkami. ;]

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony po sobie ślad :) proszę nie zostawiajcie reklam, czy komentarzy typu obs.za obs. działa to zdecydowanie odwrotnie od zamierzonego celu ! Jeśli podoba Ci się mój blog i postanowisz pozostawić komentarz pod postem,lub zaobserwować mojego bloga,będzie mi bardzo miło i możecie być pewni,że się odwdzięczę.

Nie zgadzam się na kopiowanie zdjęć,wpisów lub też fragmentów moich postów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...