dziś przepis na moją ulubioną wersję ciasta z zawartością maku - mazurek makowy,zdecydowanie godny polecenia,łatwy,smakowity,na świątecznym stole nie może go zabraknąć,a ja kocham go tak bardzo,że mogę go jadać przez cały rok ! Polecam wypróbować przepis :)
Składniki :
- 800 g masy makowej z bakaliami
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru (może być niepełna)
- 3/4 kostki margaryny (ok. 180 g)
- ok. 400 g jabłek ze słoika – takie duszone (lub 4 świeże starte na tarce)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 buteleczki aromatu migdałowego
- 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- duża paczka herbatników
- ok 1,5 szklanki cukru pudru i sok z jednej cytryny na lukier.
Wykonanie :
Masę makową przekładam do miski i mieszam z jabłkami duszonymi ze
słoika, albo startymi jabłkami świeżymi.
Jeśli nie macie masy makowej, to trzeba wziąć 3 kopiaste szklanki maku,
zalać ok. 350 ml wrzątku i odstawić na kilka godzin, potem zemleć dwa
razy i dodać szklankę ulubionych bakalii, 2 łyżki miodu i troszkę cukru.
(ja w tym przypadku wybrałam świeże jabłka)
Białka oddzielam od żółtek.
Do żółtek dodaję cukier i kręcę kogel-mogel, a z białek ubijam sztywną pianę.
Masło rozpuszczam w rondelku, a potem chłodzę, by nie było gorące (można wynieść na balkon na troszkę, albo rondelek wstawić do miseczki z zimną wodą).
Do masy makowej z jabłkiem dodaję aromat, rozpuszczone i ostudzone
masło, kogel, pianę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wszystko
mieszam,można razem ja jednak każdorazowo po dodaniu każdego składnika.
Pianę dodaję na sam koniec i delikatnie mieszam (na najniższych obrotach).
Dużą foremkę (ok. 30x40, ale może być i 25x40 cm) wykładam papierem do pieczenia, a następnie herbatnikami.
Masę wylewam na herbatniki i stawiam do nagrzanego (!) do 190°C piekarnika na 1 h. Może być i odrobinkę dłużej, sprawdzam patyczkiem, ma być odrobinkę wilgotny, ciasto powinno zrobić się dosyć ciemne. Wyjmuję i studzę.
Z cukru pudru i soku z jednej cytryny kręcę lukier. Dekoruję.
Chłodzę.
Podaję schłodzone w lodówce i tam też trzymam ciasto. Smacznego.
XoXo Wasza Gonia ♥
Niestety nie lubię makowców, więc pewnie nie wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńNie lubię ciast z makiem :-(
OdpowiedzUsuńszkoda,ale w podstronie "W margaritkowej kuchni" znajdą się i inne przepisy może któryś przypadnie do gustu :)
UsuńAle pychota, ja lubię ciasta z makiem więc mam nadzieję, ze przepis kiedyś wypróbuję :D
OdpowiedzUsuńZdecydowanie polecam :)
Usuńa ja się skuszę i juz przepis sobie notuję :)
OdpowiedzUsuńMiło mi :) jeśli wypróbujesz chętnie się dowiem jak przypadł do gustu i co na to kubki smakowe :D
UsuńLubię takie ciasta - także chętnie bym go wypróbowała :)
OdpowiedzUsuńO popatrz a ja myślałam,że nie lubisz makowców :)
UsuńWygląda wspaniale :) Takie wypieki bardzo kojarzą mi się świętami Bożego Narodzenia :)
OdpowiedzUsuńNa święta są obowiązkowe,ale ten jest taki prosty i nieskomplikowany,że o każdej porze roku będzie dobry :)
UsuńAle pyszności! Narobiłaś mi smaka!
OdpowiedzUsuńNie przepadam za makowymi ciastami, ale Twoje wygląda zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, może kiedyś spróbuję! :)
OdpowiedzUsuńPyszności:)
OdpowiedzUsuń