Obserwatorzy

piątek, 10 października 2014

Mazurek makowy - przepis

Dzień dobry :)
dziś przepis na moją ulubioną wersję ciasta z zawartością maku - mazurek makowy,zdecydowanie godny polecenia,łatwy,smakowity,na świątecznym stole nie może go zabraknąć,a ja kocham go tak bardzo,że mogę go jadać przez cały rok ! Polecam wypróbować przepis :)
Składniki :
  • 800 g masy makowej z bakaliami
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru (może być niepełna)
  • 3/4 kostki margaryny (ok. 180 g)
  • ok. 400 g jabłek ze słoika – takie duszone (lub 4 świeże starte na tarce)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 buteleczki aromatu migdałowego
  • 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • duża paczka herbatników
plus:
  • ok 1,5 szklanki cukru pudru i sok z jednej cytryny na lukier.
Wykonanie :
Masę makową przekładam do miski i mieszam z jabłkami duszonymi ze słoika, albo startymi jabłkami świeżymi. Jeśli nie macie masy makowej, to trzeba wziąć 3 kopiaste szklanki maku, zalać ok. 350 ml wrzątku i odstawić na kilka godzin, potem zemleć dwa razy i dodać szklankę ulubionych bakalii, 2 łyżki miodu i troszkę cukru.
(ja w tym przypadku wybrałam świeże jabłka)

Białka oddzielam od żółtek.
Do żółtek dodaję cukier i kręcę kogel-mogel, a z białek ubijam sztywną pianę.

Masło rozpuszczam w rondelku, a potem chłodzę, by nie było gorące (można wynieść na balkon na troszkę, albo rondelek wstawić do miseczki z zimną wodą).
Do masy makowej z jabłkiem dodaję aromat, rozpuszczone i ostudzone masło, kogel, pianę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wszystko mieszam,można razem ja jednak każdorazowo po dodaniu każdego składnika.
 Pianę dodaję na sam koniec i delikatnie mieszam (na najniższych obrotach).

Dużą foremkę (ok. 30x40, ale może być i 25x40 cm) wykładam papierem do pieczenia, a następnie herbatnikami.

Masę wylewam na herbatniki i stawiam do nagrzanego (!) do 190°C piekarnika na 1 h. Może być i odrobinkę dłużej, sprawdzam patyczkiem, ma być odrobinkę wilgotny, ciasto powinno zrobić się dosyć ciemne. Wyjmuję i studzę.
 Z cukru pudru i soku z jednej cytryny kręcę lukier. Dekoruję.
Chłodzę. Podaję schłodzone w lodówce i tam też trzymam ciasto. Smacznego.
XoXo Wasza Gonia  

15 komentarzy:

  1. Niestety nie lubię makowców, więc pewnie nie wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. szkoda,ale w podstronie "W margaritkowej kuchni" znajdą się i inne przepisy może któryś przypadnie do gustu :)

      Usuń
  3. Ale pychota, ja lubię ciasta z makiem więc mam nadzieję, ze przepis kiedyś wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja się skuszę i juz przepis sobie notuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi :) jeśli wypróbujesz chętnie się dowiem jak przypadł do gustu i co na to kubki smakowe :D

      Usuń
  5. Lubię takie ciasta - także chętnie bym go wypróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O popatrz a ja myślałam,że nie lubisz makowców :)

      Usuń
  6. Wygląda wspaniale :) Takie wypieki bardzo kojarzą mi się świętami Bożego Narodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na święta są obowiązkowe,ale ten jest taki prosty i nieskomplikowany,że o każdej porze roku będzie dobry :)

      Usuń
  7. Ale pyszności! Narobiłaś mi smaka!

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie przepadam za makowymi ciastami, ale Twoje wygląda zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie, może kiedyś spróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony po sobie ślad :) proszę nie zostawiajcie reklam, czy komentarzy typu obs.za obs. działa to zdecydowanie odwrotnie od zamierzonego celu ! Jeśli podoba Ci się mój blog i postanowisz pozostawić komentarz pod postem,lub zaobserwować mojego bloga,będzie mi bardzo miło i możecie być pewni,że się odwdzięczę.

Nie zgadzam się na kopiowanie zdjęć,wpisów lub też fragmentów moich postów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...