Słynie z tego, że zawiera aż 15 witamin i 10 minerałów (w tym dwa razy więcej witaminy A niż mleko krowie). Zawiera więcej wapnia niż mleko krowie: 1 kubek mleka owsianego pokrywa aż 36 proc.dziennego zapotrzebowania na wapńz a krowie mleko w tej samej ilości tylko 28 proc.
Mleko owsiane jest dobre na anemię - 1 kubek pokrywa 10 proc. dziennego zapotrzebowania na żelazo. Nie zawiera laktozy ani cholesterolu. Jest nietłuste. Mleko owsiane zawiera tzw. fitochemikalia, czyli roślinne substancje płynne, które hamują rozwój komórek nowotworowych, działają antybakteryjnie, zapobiegają udarowi i chorobom serca oraz potrafią obniżyć poziom cholesterolu. Ma działanie uspokajające i jest polecane jako eliksir na skołowane nerwy.
Mleko owsiane wprawdzie nie zawiera glutenu, jednak zawiera aveninę - białko o działaniu podobnym do glutenu, jest więc nie wskazane dla osób chorujących na celiakię.
Zapewne wiele z Was ciekawi smak takiego mleka, jest on słodkawy, jednak nie ma charakterystycznego posmaku. Mleko owsiane jest dość wodniste jednak sycące bardziej niż np. mleko krowie.
Mleko owsiane nie nadaje się do kawy, wyjdzie ona bardzo ciemna, rozwodniona jednak słodka.
Jest jednak bardzo dobrym dodatkiem do gotowania, czy wypieków, jako dodatek do musli, lub jako baza koktajli mlecznych - mój ulubiony wariant. Koktajle są bardzo soczyste, lekkie i sycące.
Przepis na domowe mleko owsiane :
Potrzebujemy :
- szklankę płatków owsianych
- 3-4 szklanki wody do blendowania plus szklanka do namoczenia płatków
Szklankę płatków owsianych zalewamy wodą. Pozostawiamy na parę godzin (ja zostawiam na noc).
Przez ten czas płatki powinny wchłonąć całą wodę i zrobić się miękkie.
Następnie płatki umieszczamy w blenderze i zalewamy wodą 3-4 szklanki.
By mleko smakowało jak z kartonu można dodać łyżeczkę cukru waniliowego i szczyptę soli.
Dla słodkości możemy również dodać suszone daktyle lub syrop z agawy.
(Ja jednak nie dodaję nic, najczęściej mleko używam do koktajli, owoce same w sobie są słodkie, do warzywnych dodaję miód).
Blendujemy wszystko przez około minutę, następnie przelewamy wszystko do szklanego (!) pojemnika lub słoika. Najlepiej całość przelać przez gazę, ew.gęste sito i gotowe.
Mleko trzymamy zamknięte w lodówce przez ok. 3 dni.
Lekko się rozwarstwia, więc przed spożyciem wstrząsamy butelką.
Smacznego :)
XoXo Wasza Gonia ♥
Mmm pycha! <3
OdpowiedzUsuńNie jest zbyt 'mączne'?
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować... ;)
Nie zdecydowanie nie, wyglądem przypomina mleko krowie w smaku oczywiście tak wyraziste nie jest jak dla mnie coś między bezsmakowym i kwaśnym lub słonym dlatego też jeśli ktoś chce pić samo polecam choćby odrobinę miodu. W koktajlach nie wyczuwalny jest smak wiadomo dodatki, natomiast w porównaniu z tym od krowy jest o niebo lepsze, nie czuje się takiego ciężaru na żołądku i jest bardzo sycące. Oczywiście warto dodać mleko o wiele tańsze niż to ze sklepów.
UsuńPiłam (jadłam z owocami?:P), pyszne! :)
OdpowiedzUsuńTy,to jak zawsze wymyślisz coś oryginalnego :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam to mleko :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuń