Składniki :
- kapusta pekińska
- ser feta (1 opakowanie)
- 2 lub 3 pomidory
- pierś z kurczaka (większa)
- przyprawa "Gyros"
- płatki migdałów
- sos czosnkowy
Sos czosnkowy :
- śmietana 12%
- majonez 3 lub 4 łyżki
- 3 ząbki czosnku
- szczypta cukru do złamania smaku
: wszystko wymieszać w kubeczku, sos nie powinien być zbyt ostry.
Przepis :
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawą Gyros dodając troszkę oleju wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Smażyć pierś na tym oleju co wcześniej była w nim pierś, na jasno brązowy kolor, ostudzić.
Sałatka powinna być w płaskiej formie.
Na sam spód kładziemy kapustę pekińską :
Na pekińską usmażoną pierś z kurczaka :
Na pierś pokrojone w kosteczkę pomidory :
Na pomidory pokrojony w kostkę ser feta :
Całość zalewamy sosem czosnkowym, na koniec posypujemy podsmażonymi płatkami migdałów :
(ja tym razem posypałam sezamem, jednak migdały są o niebo lepsze)
Tak wygląda całość :
Smacznego :)
XoXo Wasza Gonia ♥
uwielbiam tą sałatkę ale z dodatkiem fety jeszcze jej nie jadłam, muszę wykorzystać Twój przepis następnym razem.
OdpowiedzUsuńznów pyszności ;)
OdpowiedzUsuńJak ja kocham tego typu sałatki. Ostatnio nawet do szkoły ciągle je noszę. To świetny sposób na pyszne i nietypowe śniadanie w szkole ;)
OdpowiedzUsuńniutta.blogspot.com
~Niuta.
Ale bym zjadła taką pyszną sałatkę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :*
OdpowiedzUsuń