Ziemniaki, jednak nie takie zwykłe, na inaczej zapiekane z kremówką, są tak pyszne że mogłabym je jadać prawie codziennie, niestety kremówka jest trochę kaloryczna więc muszę sobie takie uczty odpuścić abym mieściła się w drzwi, jednak od czasu do czasu warto trochę zgrzeszyć.
Składniki :
- 1kg. ziemniaków
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka soli
- szczypta świeżo startej gałki muszkatałowej
- kubeczek (200g.) śmietany kremówki (30%)
- mleko - tyle samo co śmietany (kubeczek)
- 3 cebulki dymki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka miękkiego masła
- koperek
Wykonanie :
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na plastry ok.3mm.
Ziemniaki wykładamy do naczynia, zalewamy pozostałym płynem, na wierzch układamy posiekaną na talarki dymkę i wkładamy do nagrzanego do 200stopni piekarnika.
Ziemniaki będą gotowe po ok.30-40 minutach, gdy na wierzchu pojawią się bąbelki rumiane.
XoXo Wasza Gonia ♥
Jest bardzo smaczna :*
OdpowiedzUsuńAle pyszności przygotowałaś ;)
OdpowiedzUsuńAle to musi być dobre. Pozdrawiam Arleta i zapraszam do siebie.
OdpowiedzUsuń