Obserwatorzy

niedziela, 18 października 2015

Ziemniaki zapiekane w śmietanie - przepis

Dziś co nieco dla wybrednych brzuszków, i wyjątkowo czułych kubków smakowych.
Ziemniaki, jednak nie takie zwykłe, na inaczej zapiekane z kremówką, są tak pyszne że mogłabym je jadać prawie codziennie, niestety kremówka jest trochę kaloryczna więc muszę sobie takie uczty odpuścić abym mieściła się w drzwi, jednak od czasu do czasu warto trochę zgrzeszyć.


Składniki :
- 1kg. ziemniaków
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka soli
- szczypta świeżo startej gałki muszkatałowej
- kubeczek (200g.) śmietany kremówki (30%)
- mleko - tyle samo co śmietany (kubeczek)
- 3 cebulki dymki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka miękkiego masła
- koperek

Wykonanie :
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na plastry ok.3mm.
W garnku mieszamy mleko, kremówkę, sól, musztardę i gałkę.
Do płynnych składników wkładamy ziemniaki i gotujemy ok.10 minut.
Ziemniaki wykładamy do naczynia, zalewamy pozostałym płynem, na wierzch układamy posiekaną na talarki dymkę i wkładamy do nagrzanego do 200stopni piekarnika.
Ziemniaki będą gotowe po ok.30-40 minutach, gdy na wierzchu pojawią się bąbelki rumiane.
Podajemy ciepłe posypane koperkiem.
Smacznego !
XoXo Wasza Gonia 

3 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony po sobie ślad :) proszę nie zostawiajcie reklam, czy komentarzy typu obs.za obs. działa to zdecydowanie odwrotnie od zamierzonego celu ! Jeśli podoba Ci się mój blog i postanowisz pozostawić komentarz pod postem,lub zaobserwować mojego bloga,będzie mi bardzo miło i możecie być pewni,że się odwdzięczę.

Nie zgadzam się na kopiowanie zdjęć,wpisów lub też fragmentów moich postów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...