Obserwatorzy

piątek, 30 stycznia 2015

Pizza a'la Lewandowscy - przepis

Witajcie :)
Dzięki mojemu zdolnemu mężowi mam nareszcie laptopa,mogę ponownie pisać dłuższe posty i zdecydowanie częściej :) juuupi !
Również za Jego to mocą odkryliśmy,no ok...On odkrył :) przepis na najprostsze, najlepsze, najszybsze i również chyba i najtańsze ciasto na pizzę.
Od lat szukałam swego idealnego ciasta wypróbowując co chwile różne przepisy,teraz do rodzinnej księgi z przepisami dołączy również i ten,polecam :)
Przepis ten jest na pizze na cienkim cieście,które wcale nie wygląda na takie cienkie ;) i na blachę ok.35cm średnicy,oczywiście można sobie uprościć życie i robić kwadraty tak jak to robi mój małżonek :)

Składniki :
- pół szklanki ciepłej wody
- 1/4 opakowania drożdży (25g.)
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 szklanka dobrej mąki (najlepiej tortowa) choć z pszennej wychodzi równie pyszna :)
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- ketchup lub sos pomidorowy
- dodatki do pizzy (według uznania)

Przygotowanie:
Do połowy szklanki cieplejszej wody rozkruszamy drożdże,dosypujemy płaską łyżkę cukru i intensywnie mieszamy (wyjdzie nam połowa szklanki rozczynu). Należy dobrze połączyć składniki, aby całe drożdże były rozpuszczone,bez widocznych grudek.
Do miski wsypujemy mąkę,dodajemy łyżeczkę oleju roślinnego i wlewamy rozczyn.
Całość mieszamy aż do momentu uzyskania pulchnego,nie przywierającego ciasta.
Zaraz po wyrobieniu ciasta rozwałkowujemy je i wkładamy na blachę od piekarnika obłożoną papierem do pieczenia i lekko podsypaną mąką,lub wykładamy na posmarowaną masłem blachę.
Ciasto pokrywamy koncentratem pomidorowym...
...i na to układamy dodatki,np.podsmażone plasterki kiełbaski z cebulką,pomidory,ogórki,pokrojoną drobniej w piórka cebulę,posypujemy przyprawami - polecam majeranek,oregano oraz bazylię i startym żółtym serem.
Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 do 20 minut.
Gotowe,życzymy smacznego :)
Jeśli wypróbujecie dajcie znać jak poszło i jak smakowała :)
XoXo Wasza Gonia  

10 komentarzy:

  1. wygląda apetycznie, koniecznie wypróbuje przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za przepis, na pewno wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Od lat korzystam z tego przepisu! Nie ma możliwości, żeby pizza się nie udała - po prostu:) Ewentualnie to co mogę podpowiedzieć, to ciasto "formuje" się rękami na blachę - wtedy pod wpływem ciepła rąk jest jeszcze elastyczniejsze! :)
    P.S. Słyszałaś o kamieniu do pieczenia pizzy?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak tak wiem że najlepiej się pizze na ręce robi ale ja takiej wprawy jeszcze nie mam niestety póki co umiem tylko idealnie naleśniki na patelni podrzucac :)

      Usuń
  4. Lubię robić pizze w domu :) zawsze dodaję ulubione składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności :) Wypróbuję napewno ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wasza pizza wygląda niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony po sobie ślad :) proszę nie zostawiajcie reklam, czy komentarzy typu obs.za obs. działa to zdecydowanie odwrotnie od zamierzonego celu ! Jeśli podoba Ci się mój blog i postanowisz pozostawić komentarz pod postem,lub zaobserwować mojego bloga,będzie mi bardzo miło i możecie być pewni,że się odwdzięczę.

Nie zgadzam się na kopiowanie zdjęć,wpisów lub też fragmentów moich postów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...