- pałki kurczaka (przynajmniej te 12 sztuk aby każdy miał po jednej)
- przyprawa do kurczaka
- 2 szklanki suchego ryżu
- jedna cebula
Zalewa :
- 1-2 kostka bulionowa (użyłam drobiowej)
- 5 szklanek wody
- 1 łyżka cukru
- 6 łyżeczek ketchupu
Wykonanie :
Pałki kurczaka natrzyj dobrze przyprawą do kurczaka, odstaw na parę godzin do lodówki (co najmniej dwie-możesz nawet i na całą noc).
Na dno blachy do pieczenia wysyp ryż, na nim ułóż pokrojoną w plastry cebulę (cebulę możecie pokroić w grubsze plastry potem ją po prostu wyjąć - ja tym razem pokroiłam drobniej i zjedliśmy ją wraz z ryżem).
Między cebulę, lub jak w moim przypadku na - połóż wcześniej przygotowane pałki kurczaka.
Kostkę bulionową 1-2 rozrób w 5 szklankach wody, dodaj 1 łyżkę cukru i 6 łyżeczek ketchupu.
Całość delikatnie podgrzej aż do połączenia się składników (rozpuszczenia kostek bulionowych).
Przygotowaną zalewą zalej całość (pałki kurczaka nie muszą być całe przykryte - w zalewie robi się ryż).
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni co najmniej 1h. do 1,5h w zależności od mocy grzania piekarnika. Ja trzymam godzinę dziesięć jednak po godzinie sprawdzam czy ryż jest już odpowiedni.
XoXo Wasza Gonia ♥
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńbrzmi świetnie. chętnie wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńWasz obiad wygląda niezwykle apetycznie - na pewno skorzystam z Twojego przepisu w przyszłości :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kurczaka w takiej wersji, ale ryż doprawiam bardziej na ostro :)
OdpowiedzUsuńdzis znow robie :)
OdpowiedzUsuń