dziś zdałam sobie sprawę,z pewnego dość logicznego faktu,mimo iż jest to blog bardziej o tematyce kosmetycznej to i w kobiecym zakątku nie może zabraknąć miejsca na kulinaria,dziś więc przepis na łatwą,szybką i smaczną zebrę :)
Składniki :
- 5 jajek
- 1,5 szkl. cukru
- 3 szkl. mąki + 2 łyżki
- 1 szkl. oleju
- 1 szklanka wody,lub wody gazowanej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- troszkę aromatu np.migdałowego
Wykonanie :
Białka oddzielam od żółtek. Do białek dodaję cukier i ubijam na sztywną pianę.
Dodaję pozostałe składniki i mieszam na niskich obrotach.
Dzielę na dwie części. Do jednej dodaję kakao, do drugiej 2 łyżki mąki i aromat. Mieszam.
Zaczynam nakładać od środka. Po łyżce ciasta – białego i ciemnego i tak do końca.Wstawiam do nagrzanego do 180 C piekarnika i piekę ok. 45 minut (sprawdźcie patyczkiem, ja piekłam z termoobiegiem).
Po wystudzeniu kroję :) smacznego !
Ewentualnie możecie posypać cukrem pudrem lub (moja ulubiona wersja) zrobić polewę czekoladową :
Rozpuszczacie połowę do tabliczki czekolady (ja tu użyłam mlecznej) w kąpieli wodnej :
dodajecie łyżkę masła i trochę mleka,aby polewa była bardziej leista bo i zebra jest spora :)
wszystko ładnie mieszamy do połączenia składników
(miłośnicy orzechów mogą tu ich trochę dodać wtedy polewa będzie czekoladowo orzechowa)
i polewamy nasze ciasto.
W tym przypadku użyłam formy do babki,gdyż tortownica zajęta była przez bananowca,jednak w tortownicy wychodzi prawie taka sama i chyba wersję w tortownicy robić lubię najbardziej :)
Smacznego kochani :)
XoXo Wasza Gonia ♥
uwielbiam to ciasto <3
OdpowiedzUsuńjuż nie raz chciałam zrobić :) teraz zrobie napewno :) dzięki
OdpowiedzUsuńMmm nabrałam ochoty na to ciacho :D
OdpowiedzUsuńidealne do niedzielnej kawki :)
OdpowiedzUsuńNa poniedziałkową sądzę również starczy ;)
Usuńbardzo lubię zebrę, szczególnie taką w wykonaniu mojej mamy :))
OdpowiedzUsuńmmmm.... pyszota!!
OdpowiedzUsuńzapraszam na banalne jabłkowe ciacho!
Widziałam to banalne,powiem,że bardzo efektowne :)
UsuńZ chęcią wypróbuję przepis :-)
OdpowiedzUsuńKochana idę robię Twoje ciasto. Nie mam foremki z dziurką ale to nic. Widzę, że przepis łatwy i tani więc wymieszać składniki to nie problem. ZASZALEJĘ!
OdpowiedzUsuńForma to tortownica,ja akurat chwilowo jej nie miałam więc wziełam tą formę od babki :)
UsuńPowiedz jak wyszła :) powodzenia życzę.
Usuńu mnie dziś brat zebry- Marmurek :)
OdpowiedzUsuńO proszę :) smakowicie to zjedz i kawałek za mnie na pewno pyszny wyszedł :)
UsuńKochana ciasto się upiekło. Jest niższe niż twoje, bo moje piekłam w dużej foremce.
OdpowiedzUsuńWażne,aby smaczne było :)
Usuńuwielbiam zebrę :D
OdpowiedzUsuńMmm na pewno pyszna, dawno nie robiłam zebry muszę to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńAle smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie się prezentuje ta zebra :))
OdpowiedzUsuńPrzepadam za zebrą, choć nieczęsto ją robię..
OdpowiedzUsuńU nas nie używa się do niej wody, tylko gazowanej oranżady, albo coli... :))
Jest,to jedno z moich ulubionych ciast :)
OdpowiedzUsuńTyle,że ja je preferuję bez polewy czekoladowej :)
mmm ale smacznie wygląda! :D aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasto :) wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń