ostatnio mnie trochę nie było od piątku byłam w szpitalu,wczoraj późnym popołudniem wróciłam do domu a dziś zabieram się dla Was za przepis na moją ulubioną i banalną szarlotkę która prawie cała wykonana jest z kruszonki :) zapraszam i życzę smacznego
Kruszona szarlotka - przepis :
Składniki kruszonka (podstawa i wierzch) :
- 3 szkl. mąki
- 3/4 szkl. cukru
- kostka tłuszczu (masło/margaryna) 250g.
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki masa (ilość według uznania) :
- jabłka (dałam ok.6 dużych)
- miód lub cukier (3-4 łyżki miodu lub cukru,ja lubię dodawać syrop z mniszka lekarskiego)
- cynamon (daję dużo bo lubię)
- imbir (troszeczkę do smaku)
- cukier waniliowy ew.wanilinowy (pół opakowania do opakowania zależy od ilości jabłek)
+ białka 5 jajek ubite na sztywno plus szczypta soli
Wykonanie :
Zabieramy się za wykonanie masy.
Obieramy jabłka ze skórki,wykrawamy gniazda nasienne i jabłka kroimy według uznania np.w ósemki lub małe kawałki,jak lubimy,ja lubię aby w szarlotce było czuć kawałki jabłek.
Wrzucamy do garnka z łyżką-dwiema wody aby się nie spaliły,dosypujemy cynamon,imbir,cukier waniliowy i dodajemy miód lub cukier,czekamy aż jabłka zmiękną i jak powstanie masa do szarlotki.
Aby wykonać podstawę ciasta jak i zarówno wierzch potrzebujemy trochę miejsca i ostrego noża.
Na blat/stolnicę wysypujemy mąke,dodajemy proszek do pieczenia,cukier i część żółtka i margaryny siekamy całość nożem dodając co chwilę kolejne żółtko i trochę margaryny,siekamy do momentu aż wpracowujemy całość czyli margarynę i żółtka w mąkę i powstanie nam kruszonka :
Mile widziany pomocnik :)
jak widzicie ciasto jest na tyle banalne,że może je również wykonać dziecko oczywiście pod kontrolą rodzica,dziecka z nożem pod żadnym pozorem nie zostawiamy !
Dzielimy na dwie części...
i szykujemy tortownice,smarujemy margaryną i posypujemy mąką lub bułką tartą,
spód wykładamy papierem do pieczenia :
Na spód wsypujemy połowę kruszonki i dobrze ugniatam,
na to nakładamy przestudzoną masę jabłkową :
równamy :
białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i nakładamy na przestudzoną masę jabłkową :
całość posypujemy pozostawioną połową kruszonki :
wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni na około minimum 40minut do godziny,ja piekę góra dół,szczególnie polecam na ciepło z bitą śmietaną :)
Smacznego :)
XoXo Wasza Gonia ♥
Oj, zjadłabym ;)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń\
pozdrawiam serdecznie
Marcelka Fashion
:)
moje ulubione ciasto, na równi z sernikiem :D
OdpowiedzUsuńJaka apetyczna, już wiem co zrobię po świętach :)
OdpowiedzUsuńpyszooota!
OdpowiedzUsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuńMmm wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńmniam :)
OdpowiedzUsuńświetny instruktaż, ciasto wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń