Obserwatorzy

czwartek, 17 kwietnia 2014

Kruszona szarlotka

Witajcie kochani :)
ostatnio mnie trochę nie było od piątku byłam w szpitalu,wczoraj późnym popołudniem wróciłam do domu a dziś zabieram się dla Was za przepis na moją ulubioną i banalną szarlotkę która prawie cała wykonana jest z kruszonki :) zapraszam i życzę smacznego

Kruszona szarlotka - przepis :

Składniki kruszonka (podstawa i wierzch) :
- 3 szkl. mąki
- 3/4 szkl. cukru
- kostka tłuszczu (masło/margaryna) 250g.
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki masa (ilość według uznania) :
- jabłka (dałam ok.6 dużych)
- miód lub cukier (3-4 łyżki miodu lub cukru,ja lubię dodawać syrop z mniszka lekarskiego)
- cynamon (daję dużo bo lubię)
- imbir (troszeczkę do smaku)
- cukier waniliowy ew.wanilinowy (pół opakowania do opakowania zależy od ilości jabłek)
+ białka 5 jajek ubite na sztywno plus szczypta soli

Wykonanie :
Zabieramy się za wykonanie masy.
Obieramy jabłka ze skórki,wykrawamy gniazda nasienne i jabłka kroimy według uznania np.w ósemki lub małe kawałki,jak lubimy,ja lubię aby w szarlotce było czuć kawałki jabłek.
Wrzucamy do garnka z łyżką-dwiema wody aby się nie spaliły,dosypujemy cynamon,imbir,cukier waniliowy i dodajemy miód lub cukier,czekamy aż jabłka zmiękną i jak powstanie masa do szarlotki.
Aby wykonać podstawę ciasta jak i zarówno wierzch potrzebujemy trochę miejsca i ostrego noża.
Na blat/stolnicę wysypujemy mąke,dodajemy proszek do pieczenia,cukier i część żółtka i margaryny siekamy całość nożem dodając co chwilę kolejne żółtko i trochę margaryny,siekamy do momentu aż wpracowujemy całość czyli margarynę i żółtka w mąkę i powstanie nam kruszonka :
 Mile widziany pomocnik :)
jak widzicie ciasto jest na tyle banalne,że może je również wykonać dziecko oczywiście pod kontrolą rodzica,dziecka z nożem pod żadnym pozorem nie zostawiamy !
 Dzielimy na dwie części...
i szykujemy tortownice,smarujemy margaryną i posypujemy mąką lub bułką tartą,
spód wykładamy papierem do pieczenia :
Na spód wsypujemy połowę kruszonki i dobrze ugniatam,
na to nakładamy przestudzoną masę jabłkową :
równamy :
białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i nakładamy na przestudzoną masę jabłkową :
całość posypujemy pozostawioną połową kruszonki :
wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni na około minimum 40minut do godziny,ja piekę góra dół,szczególnie polecam na ciepło z bitą śmietaną :)
Smacznego :)
XoXo Wasza Gonia 

9 komentarzy:

Dziękuję za każdy pozostawiony po sobie ślad :) proszę nie zostawiajcie reklam, czy komentarzy typu obs.za obs. działa to zdecydowanie odwrotnie od zamierzonego celu ! Jeśli podoba Ci się mój blog i postanowisz pozostawić komentarz pod postem,lub zaobserwować mojego bloga,będzie mi bardzo miło i możecie być pewni,że się odwdzięczę.

Nie zgadzam się na kopiowanie zdjęć,wpisów lub też fragmentów moich postów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...