Good morning !
Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami szybkim i łatwym przepisem na cynamonowo-jabłkowe ślimaczki. Zrobiłam je na święta, już po święconce i znikneły w dwa dni :)
Chociaż był u nas tylko i wyłącznie jeden gość.
Ciasto francuskie jest jednym z najprostszych metod przygotowania wszelakich potraw,
jest idealne na słodko i słono.
Możemy je zrobić sami i zamrozić lub kupić, w każdym razie zawsze jest szybkim sposobem na co nieco słodkiego. Pamiętajmy jednak, gdy ciasto zamrozimy trzeba je najpierw rozmrozić.
I zacząć działać by umilić sobie chwile w życiu.
Składniki :
- 4 jabłka - umyte, obrane, pozbawione gniazd nasiennych
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- niewielka ilość mąki do oprószenia ciasta
- 60 g. cukru
- 6 g. cynamonu
- 25 g. masła - roztopionego
- plus cukier puder do obsypania ślimaczków
Wykonanie :
Jabłka ścierami na grubych oczkach tarki, przekładamy na sitko i odcedzamy z nadmiaru soku.
Ciasto francuskie rozkładamy na blacie, delikatnie oprószamy mąką, obracamy na drugą stronę, zdejmujemy papier i posypujemy ok. 2 łyżkami mieszaniny cukru i cynamonu.
Dociskamy cukier do ciasta.
Do jabłek dodajemy pozostałą ilość cukru i cynamonu oraz roztopione masło. Mieszamy.
Masę z jabłek wykładamy na całą powierzchnię ciasta, zwijamy w długi rulon i chłodzimy godzinę w lodówce.
Ciasto kroimy na 15 równych części.
Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
dzięki za inspirację, kiedyś zrobię te ślimaczki.
OdpowiedzUsuń