Składniki:
Spód:
- pół szkl.ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 jajko (zamieniłam na 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki oliwy z oliwek i 1 łyżkę wody)
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki miodu (zamieniłam na syrop klonowy)
Krem:
- 1 puszka mleczka kokosowego (koniecznie po nocy spędzonej w lodówce)
- 1,5 szkl.wiórków kokosowych
- 2 łyżki miodu (zamieniłam na syrop klonowy)
dodatkowo płatki migdałowe do dekoracji
Wykonanie :
Spód:
Kaszę ugotować.
(Ja gotowałam 1 szkl.wody i pół szkl.kaszy jaglanej z tego wyszła mi szklanka ugotowanej kaszy.
Połowę więc wykorzystałam a połowę zostawiłam do zupy :))
Wszystkie składniki na spód mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto.
Wykładamy nim okrągłą tortownicę (21cm.) wysmarowaną olejem kokosowym rafinowanym.
Pieczemy ok.30 minut w 180 stopniach.
(Pamiętajmy, że niekiedy może być to mniej zależy od właściwości naszego piekarnika).
Studzimy.
Krem:
Wykładamy na wystudzony spód.
Smacznego !
My idziemy cieszyć się chwilą i imieninami Rafała :)
Wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńPyszności i przepis idealny, bo dziś jest też Między narodowy dzień bez mięsa :)
OdpowiedzUsuńWygląda na prawdę PYSZNIE - a,że uwielbiam wszystko co KOKOSOWE,to z przyjemnością bym ją wypróbowała :)
OdpowiedzUsuń