Obserwatorzy

wtorek, 17 września 2013

Ciasto ucierane z rabarbarem i malinami pod kruszonką

Dzień dobry :)
Dziś przepis na jedno z prostszych,szybkich i smacznych ciast.
Mimo iż rabarbar możecie teraz spotkać przeważnie już mrożony chyba że w jakimś większym supermarkecie znajdziecie sprowadzany,to warto wypróbować :) ja rabarbar odkryłam stosunkowo niedawno jako smakowity dodatek do ciast,czy dżemów domowej roboty.
W sezonie kosztuje grosze dlatego ja zostawiam sobie choć trochę i mrożę,rabarbar jednak możecie zastąpić innymi sezonowymi owocami teraz są to np.śliwki,czy jeszcze poniekąd maliny bo moje akurat zebrane w ogrodzie. Zimą pod kruszonkę możecie wrzucić mrożone owoce choćby najczęściej spotykane truskawki i zaskoczyć smakiem owoców znajomych wraz z ciepłą herbatką :)

Ciasto ucierane z rabarbarem i malinami pod kruszonką :


Składniki :

- ok.180 - 190 g. miękkiego masła lub miękkiej margaryny roślinnej
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka (ja daje M lub mniejsze L)
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 300 g.rabarbaru
- garść świeżych malin
 kruszonka :
  - 4 łyżki masła
- 4 - 5 łyżek cukru pudru
- 8 łyżek mąki

Wykonanie :
  Rabarbar kroje w plasterki - kostki i zasypuje dwoma łyżkami cukru,
gdy rabarbar jest mrożony zasypuje trzema łyżkami cukru, maliny zaś zasypuje jedną łyżką cukru i odstawiam na czas przygotowania ciasta.
Miękkie masło,czyli takie w temperaturze pokojowej :) wkładam do miski trochę miksuję dodaję 1 szklankę cukru i miksuję aż osiągnie jasny kolor.
Potem kolejno dodaję po jednym jajku.
Miksuję za każdym razem po dodaniu ostatniego trzeciego jajka miksuję aż wszystko się ładnie połączy :
Potem dodaję mąkę,cukier wanilinowy,proszek do pieczenia i dalej miksuję.
Ciasto wychodzi dość gęste.
Wykładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównuję szpatułką :
Przygotowuję kruszonkę - mieszając masło z cukrem pudrem i mąką aż powstaną małe kuleczki :
Na ciasto wysypuję rabarbar,na rabarbar zaś maliny :
Całość posypuję kruszonką :
Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika
piekę ok. 55 - 65 minut.
Najlepiej sprawdzić pod koniec pieczenia patyczkiem czy ciasto jest już upieczone :)
Kroję przestudzone ciasto i posypuję cukrem pudrem :)
 Chyba moja ulubiona wersja ;)
Wychodzi miękkie,delikatne,miejscami soczyste i to od Was zależy czy będzie bardziej słodkie czy kwaskowe :) jeśli dodacie owoce kwaśne będzie bardziej kwaskowe,jeśli zaś owoce będą słodkie ciasto również będzie bardziej słodkie :)
W tym przypadku wychodzi coś pomiędzy,między kwaskowością rabarbaru przebija się słodycz malin na dodatek wszystko niesamowicie pachnie :)
Polecam i życzę smacznego.
XoXo Wasza Gonia 

21 komentarzy:

  1. rabarbar rósł u mnie na podwórku.
    Lubię takie kruche cista :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak pięknie, że chyba zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham ciasta, ale musze walczyć z uzależneiniem od cukru :)
    Mimo to kiedys wypróbuje

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam ale pyszności serwujesz ♥

    OdpowiedzUsuń
  5. Jedno z moich ulubionych ciast "daj znać kiedy będziesz piekła" :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No dziś upiekłam :) jeśli masz ochotę zapraszam np.jutro ? :)

      Usuń
  6. Narobiłaś mi apetytu na ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  7. ciasto z rabarbarem to bym zjadła ; p

    OdpowiedzUsuń
  8. hmmm cudownie wygląda, ale narobiłaś mi ochoty na ciasto

    OdpowiedzUsuń
  9. niestety nie jestem w przyjaźni z rabarbarem ^^

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam to ciasto! Co sezon męczę babcię, żeby je regularnie piekła:) A Twój przepis jest bardzo przejrzysty, a ciasto wygląda bardzo zmakowicie:)

    Pozdrawiam - Mendziorka (mendziorka.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam mniam:) Ja ostatnio mam fazę na ciasto drożdżowe ze śliwkami:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również ale śliwek brak bynajmniej ja ich nie widuje w swoim sklepie a żeby na targ się wybrać za leniwo mi.

      Usuń
  12. Ale pyszności, ja ostatnio robiłam ciasto ze śliwami, zniknęło w ciągu niecałych 2 dni :D

    OdpowiedzUsuń
  13. lubię połączenie słodkiego i kwaśnego. apetyczne ciasto

    OdpowiedzUsuń
  14. Mniam :) Kruszonkę uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony po sobie ślad :) proszę nie zostawiajcie reklam, czy komentarzy typu obs.za obs. działa to zdecydowanie odwrotnie od zamierzonego celu ! Jeśli podoba Ci się mój blog i postanowisz pozostawić komentarz pod postem,lub zaobserwować mojego bloga,będzie mi bardzo miło i możecie być pewni,że się odwdzięczę.

Nie zgadzam się na kopiowanie zdjęć,wpisów lub też fragmentów moich postów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...