Obserwatorzy

wtorek, 1 stycznia 2013

Cytryniak...czyli babka która idealnie wpasowała się w moje kubki smakowe :)

Witajcie kochane w nowym 2013 oby szczęśliwszym i bardziej owocnym roku :)
Dziś przygotowałam dla Was przepis mojej ulubionej babki zwanej również cytryniakiem.
Ciasto piekłam z moim małym a najważniejszym mężczyzną :D mając takiego pomocnika wszystko musi się udać,niestety zdjęć z przygotowań nie mam bo trzeba było pilnować,żeby się masa nie wylała i nie wylądowała na podłodze,czy ścianie,nie mniej jednak mam nadzieję,że dzieło końcowe wygląda apetycznie i również wypróbujecie :)
Przepis zaczerpnięty z mego kochanego kotlecika :)
Tak oto wygląda nasz dzisiejszy wypiek (nie posiadam zdjęcia całości,gdyż mój małżonek i synek nie mogli się doczekać i musieli skosztować :)) tak więc mamy takie : pyyyszneeee
Przepis na cytryniaka (babkę cytrynową) :
Czas: ok 1,5 h (całkowity wraz z pieczeniem itp)
Ilość porcji: ok 20 kawałków; duża foremka z kominem (moja ma 26 cm średnicy)

Składniki

  • 250 g mąki
  • 250 g cukru
  • 200 g masła roslinnego
  • 4 jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
Masło rozpuszczam delikatnie w rondelku. Ja robię delikatnie, aby nie zagrzało się zbyt mocno.
Skórkę z cytryny ścieram na tarce o malutkich oczkach.
Białka oddzielam od żółtek.
Do żółtek dodaję cukier i miksuję, aż masa będzie jasna. To będzie dość gęste.
Dodaje do masy żółtkowej roztopione masło, mąkę, proszek do pieczenia, otartą skórkę z cytryny i miksuje na gładka masę. Piane ubijam na sztywno. Dodaję do reszty cista i mieszam wolno.
Foremkę – ja używam okrągłej z kominem (moja ma 26 cm średnicy), ale można też w takiej bez komina np. o średnicy ok 24 cm, ciasto wyjdzie niskie.
Smaruję formę dokładnie masłem. Wlewam ciasto.
Wstawiam do nagrzanego do 180 C piekarnika na 40 minut. Jeśli robicie w innej foremce to polecam próbę tzw. „suchego patyczka”. Czyli wbijam patyczek w ciasto i jak po wyciągnięciu jest suchy (nie ma na nim ciasta) to gotowe.
Ciasto wyjmuję z piecyka i stawiam by ostygło.
Wyciskam sok z cytryny, mieszam z cukrem pudrem na gładki lukier.
Ciasto łatwiej odchodzi od foremki jak lekko przestygnie.
Smaruję wierch lukrem. Zastyga szybko, więc w zasadzie zaraz po polukrowaniu możecie kroić. Smacznego.

- Przepis zaczerpnięty z kotlet.tv :) zdjęcia są mojego autorstwa :)
Mojej ulubionej strony o wnętrzu kulinarnym,mają wiele niezawodnych i sprawdzonych przepisów :) serdecznie więc polecam.
XoXo Wasza Gonia


12 komentarzy:

  1. Też mam w planach zrobić tą babę. Kotlet.tv często mnie inspiruje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetna jest,szybka i prosta :)
      Kotlet ma świetne przepisy,tylko z tej strony praktycznie korzystam :)

      Usuń
  2. Ale mi smaka Gosia narobiłaś :D
    Sama chętnie bym skosztowała takiej babki w towarzystwie herbaty :):*
    Smacznego :):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja sądziłam,że wolisz w moim towarzystwie ;*
      To chodź wiesz,że do mnie możesz o każdej porze bez zapowiedzi,zapraszam herbatkę też zrobię nawet te ziółka Twoje ulubione mam,a dziś zrobiłam mufiny, 3bita i galaretka się objadam więc zapraszam zapraszam i czekam z utęsknieniem :****

      Usuń
  3. Mam ochotę na taką! :)
    Zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm, przepysznie wygląda:) Jak moje ciasto izaura zostanie do konca zjedzone to chyba wezme się za taką babkę:)

    http://z-kazdym-dniem-piekniejsza.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poproszę przepis na tą Izaurę,zaintrygowała mnie nazwa ;)

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony po sobie ślad :) proszę nie zostawiajcie reklam, czy komentarzy typu obs.za obs. działa to zdecydowanie odwrotnie od zamierzonego celu ! Jeśli podoba Ci się mój blog i postanowisz pozostawić komentarz pod postem,lub zaobserwować mojego bloga,będzie mi bardzo miło i możecie być pewni,że się odwdzięczę.

Nie zgadzam się na kopiowanie zdjęć,wpisów lub też fragmentów moich postów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...