Nasz duży chłopiec robił torcik dla taty,oczywiście mama pomagała sporo,ale liczy się że Rafałek się nie poddał i wszystko dzielnie mieszał,miksował,nakładał i zdobił :)
Ja podarowałam mężowi prezent,który zakupiłam na wspólnych zakupach z Justynką.
Jak widać mały trenował na przyszło rok :D
A teraz przepis na osławionego 3 Bita :) Miał być wczoraj przepraszam za opóźnienie kochana :***Składniki :
- 3-4 paczki herbatników (ja kupuje 3 opakowania biedronkowskich Bonitków maślanych 250g.)
- 1 puszka masy kajmakowej (krówki) puszki możemy zakupić o gramaturze ok.400-500g. zależnie od firmy,możemy również zakupić mleko słodzone skondensowane i zagotować jednak o wiele taniej i szybciej będzie zakupić.
- 400g.śmietany kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub cukru z wanilią
- 2 fixy do bitej śmietany
- 1 tabliczka czekolady 100g.w łaty taka dwukolorowa mleczno-biała,jednak może być zwykła mleczna to już jak lubicie :)
- 2 budynie waniliowe zwykłe 40g.+ 3/4l.mleka
- 100g.masła w temp.pokojowej
- mleko do namaczania
1. Herbatniki lekko namaczamy w mleko i takimi namoczonymi obkładamy dno formy :
2. Na herbatniki nakładamy masę kajmakową (możecie lekko podgrzać w garnku z wodą przy otwartej puszce wtedy będzie się lepiej rozprowadzała) :
3. Następnie na masę kajmakową nakładamy kolejną warstwę namoczonych herbatników :
4. Przygotowujemy budyń.
Gotujemy aż będzie gęsty bierzemy 2 saszetki budyniu na 3/4mleka czyli szklanka mleka mniej niż jest napisane na opakowaniu budyniu.
Do wystudzonego budyniu dodajemy 100g.miękkiego masła i miksujemy :
Tak przygotowaną masę budyniową nakładamy na herbatniki :
5. Na masę budyniową nakładamy kolejną warstwę namoczonych herbatników :
6. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem :
Pod koniec ubijania,gdy kremówka zacznie stawać się bitą śmietaną wsypujemy 2 fixy i dalej ubijamy :
Gotową bitą śmietanę nakładamy na herbatniki :
I posypujemy startą czekoladą :
Wkładamy ciasto najlepiej na całą noc do lodówki aby herbatniki zmiękły pod wpływem mas, gotowe,smacznego :)
Mmm, aż się głodna zrobiłam :) Pysznie wygląda to ciasto!
OdpowiedzUsuńDziękuję w takim bądź razie zapraszam jest jeszcze :)
Usuńooo muszę wyprobować;)
OdpowiedzUsuńWidzę, że u Ciebie same urodzinowe imprezki ;)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda przepysznie - muszę kiedyś wypróbować Twój przepis :)
Jest pyszne na prawdę warto :) nie pożałujesz.
UsuńStyczeń jest akurat takim miesiącem urodzinowym :D
Mniam... to ciasto wygląda bardzo smakowicie ;))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko i zapraszam do mnie ;)
narabiłąs smaka ! :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie :)!
Sto lat :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda naprawdę pysznie i nieskomplikowanie.
Zastawiam się czy dostane u siebie takie herbatniki :p
-
Tak, pięknie tu i klimatycznie :)
Lubie to miasteczko, choć całym sercem tęsknie za Polską.
Pozdrawiam Cieplutko :*
Raczej nie bo to w biedronce zakupione :) ale inne też mogą być tylko nie wiem ile opakowań jak biedronke mi remontowali to kupiłam 5 jakiejś popularnej firmy i zabrakło :( musiałam jeszcze 2 opakowania dokupić bu były małe a za to grube.
UsuńOjej to musi być mega pyszne !!!!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale!!!
http://zielonooka-girl.bloog.pl
ojej ale to przepysznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńrobię podobne ciacho ale na biszkopcie i krakersach ;)
OdpowiedzUsuńJadłam już te ciasto i było pszepyszne i jeszcze jak zobaczyłam te zdijęcia mmmm aż mi ślinka cieknie chyba jutro zrobie sobie t ciasto...;*
OdpowiedzUsuńObserwuje pauuls.blogspot.com
To ciasto jest moim uzależnieniem,kiedy dostałam je od Gosi,z mamą zjadłyśmy wszystko - resztki dojadał tata,liżąc nawet krem z pudełka :p
OdpowiedzUsuńHaha to muszę Twojej mamie jeszcze zrobić :)
UsuńAle żeby mężczyźnie resztki :D głowie rodziny ah...te kobiety ;)
Ale pysznie wygląda. Zjadłabym takie :-)
OdpowiedzUsuńAleż mi narobiłaś ochoty na te ciasto! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam je
OdpowiedzUsuń