Obserwatorzy

sobota, 14 lutego 2015

Walentynkowy tort serce - przepis

Witajcie :)
dziś lekki poślizg - wybaczcie zaległości...
choroba rozłożyła wszystkich domowników niestety, na ostatnią więc chwilę dziś postanowiłam obdarować swą drugą połówkę słodkim serduchem :) a oto co mi wyszło, być może i Wy się pokusicie i spróbujecie takowy zrobić komuś bliskiemu czy to na wyjątkową okazję, urodziny lub po prostu aby podziękować za obecność czy wsparcie :)

Walentynkowy tort serce - przepis :


Składniki biszkopt :
- 5 jajek
- 3/4 mąki pszennej
- 1/4 mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 2/3 szkl. cukru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią

Składniki krem do tortu na budyniach :
- 2 budynie zwykłe małe
- 3/4 l. mleka (mniej niż na instrukcji)
- cukier do budyniu o ile nie jest słodzony
- kostka masła (tj.200g.) w temp.pokojowej
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią

Wykonanie :
Przygotowanie zaczynamy od ubicia piany z białek z cukrem na sztywno.
Dodaję żółtka, mąkę, cukier waniliowy lub aromat i barwnik. Miksuję na niskich obrotach.
Tortownicę 20-23 cm. wykładam papierem do pieczenia tylko na dnie i wykładam ciasto.
Wstawiam do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piekę ok.35 minut do suchego patyczka.
Wystudzony biszkopt dzielę na trzy części. Z papieru wycinam serce, przykładając szablon wycinam serce w biszkopcie.
Resztę odciętego biszkoptu zostawiam do końcowego ozdobienia tortu.

Przygotowuję budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu (dodaję mniej mleka a niżeli napisane jest na opakowaniu budyniu aby budyń był gęsty!). Budyń cały czas mieszam, by się nie przypalił.
Po zrobieniu, budyń odstawiam aby całkowicie wystygł.
Masło w temperaturze pokojowej miksuję z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na biały puszysty krem. Dodaję budyń stopniowo i miksuję.
Jeśli w masie pojawiają się grudki to dodaję łyżkę mleka,tak samo robię gdy masa jest zbyt gęsta.
Teraz możecie nałożyć taki krem jaki jest lub ja część przedzieliłam i do części która miała być w środku tortu dołożyłam zmiksowanych malin (niestety z zamrożonymi trudniej idzie muszą być zmiksowane przed dodaniem. Przekładam tort i dekoruję resztą rozdrobnionego biszkoptu.
Smacznego :)
XoXo Wasza Gonia 

15 komentarzy:

  1. Super torcik, muszę taki zrobić ;)
    Pozdrawiam
    Marcelka Fashion
    ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jejku jest wspaniały, może uda mi się kiedyś spróbować go zrobić. ♥
    http://odrobina-ciepla.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Tort wyszedł przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tort wygląda tak pięknie, że szkoda go jeść :) Zostaję na dłużej i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialnie wygląda, jestem pod wrażeniem :-)
    Obs? zacznij i daj znać:

    http://nataliazarzycka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki piękny ! Już po walentynkach ale zdecydowaniem musze go zrobić !:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow śliczny tort. Ja również na walentynki uciekam mojemu tort w kształcie serca ale niestety mój nie był taki czerwony gdyż dałam za mało barwnika :-D pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony po sobie ślad :) proszę nie zostawiajcie reklam, czy komentarzy typu obs.za obs. działa to zdecydowanie odwrotnie od zamierzonego celu ! Jeśli podoba Ci się mój blog i postanowisz pozostawić komentarz pod postem,lub zaobserwować mojego bloga,będzie mi bardzo miło i możecie być pewni,że się odwdzięczę.

Nie zgadzam się na kopiowanie zdjęć,wpisów lub też fragmentów moich postów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...