Potrzeba matką wynalazku, pragnełam skosztować idealną wersje ciastową popularnych małych a jakże rozkosznych kuleczek. Zmieszałam troszkę znalezione przepisy, połączyłam tak jak mi pasowało i stworzyłam całą blachę porządnego grzechu, bądź co bądź przy nim chyba nie wypada liczyć kalorii ;)
Masa :
- 2 tabliczki białej czekolady
- 1 śnieżka
- 1/2 l. śmietany kremówki 30%
- 2 opakowanie wiórek kokosowych (2 duże opakowania)
Ewentualnie do dekoracji płatki migdałowe.
Wykonanie :
1. Biszkopt :
Nagrzać piekarnik do 170 stopni (grzałka góra-dół).
Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem aby piana była sztywna i lśniąca (dodawać cukier gdy piana już będzie większa żeby nie opadła a ładnie się ubiła). Dodawać po jednym żołtku ciągle mieszając potem po łyżce oleju i na końcu po łyżce wody cały czas mieszając. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Masę wylać do wyłożonej papierem śniadaniowym dużej blachy i piec ok. 15 min. po wyjęciu biszkoptu z piekarnika puścić go równolegle do podłogi z wysokości 20cm. wtedy nie opadnie.
Upiec w ten sposób 2 biszkopty.
2. Masa :
Czekoladę rozpuścić z 2 łyżkami mleka, odstawić do przestudzenia. Śmietanę ubić na sztywno, dodać śnieżkę i dalej ubijać, następnie delikatnie połączyć z przestudzoną czekoladą, na koniec wsypać wiórka i wszystko delikatnie wymieszać.
Na 1 biszkopt wcześniej delikatnie nasączony (możecie nasączyć wedle uznania, standardowo herbatą, bądź wodą z cytryną, lub aromatem waniliowym. Ewentualnie jeśli ciasta nie będą jadły dzieci delikatnie herbatą z alkoholem, wtedy uzyskacie mocniejszy smak) wyłożyć 3/4 masy i przykryć 2 biszkoptem. Drugi biszkopt również delikatnie nasączyć, rozsmarować na wierzchu pozostałą masą i udekorować płatkami migdałowymi.
Ciasto trzymamy w lodówce, lepiej smakuje jak składniki się połączą - czyli jak parę godz.poleży w lodówce.
Smacznego !
XoXo Wasza Gonia ♥
Mniaaaami! <3
OdpowiedzUsuńpychotka :)
OdpowiedzUsuńmniammm, pycha. mój chłopak uwielbia ciasta i desery z białą czekoladą.
OdpowiedzUsuńuwielbiam tego typu ciasta!!!
OdpowiedzUsuń