Obserwatorzy

wtorek, 2 lutego 2016

Raffaello z białą czekoladą i wiórkami czekoladowymi - przepis

Potrzeba matką wynalazku, pragnełam skosztować idealną wersje ciastową popularnych małych a jakże rozkosznych kuleczek. Zmieszałam troszkę znalezione przepisy, połączyłam tak jak mi pasowało i stworzyłam całą blachę porządnego grzechu, bądź co bądź przy nim chyba nie wypada liczyć kalorii ;) 

Składniki na jeden biszkopt : - jaja -2 szt. - mąka pszenna -1 niepełna szkl. - cukier - 1/2 szkl. - olej - 2 łyżki - ciepła woda - 2 łyżki - proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki

Masa :
- 2 tabliczki białej czekolady
- 1 śnieżka
- 1/2 l. śmietany kremówki 30%
- 2 opakowanie wiórek kokosowych (2 duże opakowania)
Ewentualnie do dekoracji płatki migdałowe.
Wykonanie :
1. Biszkopt : Nagrzać piekarnik do 170 stopni (grzałka góra-dół). Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem aby piana była sztywna i lśniąca (dodawać cukier gdy piana już będzie większa żeby nie opadła a ładnie się ubiła). Dodawać po jednym żołtku ciągle mieszając potem po łyżce oleju i na końcu po łyżce wody cały czas mieszając. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Masę wylać do wyłożonej papierem śniadaniowym dużej blachy i piec ok. 15 min. po wyjęciu biszkoptu z piekarnika puścić go równolegle do podłogi z wysokości 20cm. wtedy nie opadnie. Upiec w ten sposób 2 biszkopty.
2. Masa :
Czekoladę rozpuścić z 2 łyżkami mleka, odstawić do przestudzenia. Śmietanę ubić na sztywno, dodać śnieżkę i dalej ubijać, następnie delikatnie połączyć z przestudzoną czekoladą, na koniec wsypać wiórka i wszystko delikatnie wymieszać.
Na 1 biszkopt wcześniej delikatnie nasączony (możecie nasączyć wedle uznania, standardowo herbatą, bądź wodą z cytryną, lub aromatem waniliowym. Ewentualnie jeśli ciasta nie będą jadły dzieci delikatnie herbatą z alkoholem, wtedy uzyskacie mocniejszy smak) wyłożyć 3/4 masy i przykryć 2 biszkoptem. Drugi biszkopt również delikatnie nasączyć, rozsmarować na wierzchu pozostałą masą i udekorować płatkami migdałowymi.

Ciasto trzymamy w lodówce, lepiej smakuje jak składniki się połączą - czyli jak parę godz.poleży w lodówce.
Smacznego !
XoXo Wasza Gonia 

4 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony po sobie ślad :) proszę nie zostawiajcie reklam, czy komentarzy typu obs.za obs. działa to zdecydowanie odwrotnie od zamierzonego celu ! Jeśli podoba Ci się mój blog i postanowisz pozostawić komentarz pod postem,lub zaobserwować mojego bloga,będzie mi bardzo miło i możecie być pewni,że się odwdzięczę.

Nie zgadzam się na kopiowanie zdjęć,wpisów lub też fragmentów moich postów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...